• Greek
  • English (United Kingdom)
Τι κάνει καλό έναν Cardio Tennis coach PDF Print E-mail
Planning - Periodisation
Written by Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος   
Sunday, 24 May 2009 17:37

Cardio tennisΈνας προπονητής Cardio Tennis πρέπει να είναι αφοσιωμένος , οργανωμένος , σαφής και άτομο που ενδιαφέρεται για τους άλλους. Αυτή η πρόταση αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να γίνει κάποιος επιτυχημένος προπονητής cardio tennis.

Χωρίς αφοσίωση και δέσμευση , οι παίκτες που έχετε στη διάθεσή σας δε θα μάθουν ποτέ την ικανότητα του να προσπαθείς πολύ για να επιτύχεις κάτι. Θα είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσουν όλα όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ή όταν κουράζονται. Πολλοί από εμάς , μπορούν να θυμηθούν από τη σχολική ζωή τους , την επιρροή που είχε πάνω στους μαθητές ένας δάσκαλος που έδειχνε μεγάλη αφοσίωση στη δουλειά του , είτε ήταν στην τάξη είτε στο γήπεδο. Αυτός ήταν ο δάσκαλος στον οποίο θέλατε να διαβάσετε περισσότερο ή να κάνετε το παραπάνω τρέξιμο χωρίς να παραπονιέστε γιατί έτσι το αισθανόσασταν και αν οι ρόλοι αντιστρέφονταν ο δάσκαλος θα έκανε το ίδιο για εσάς.
Επομένως , οι καλοί προπονητές Cardio Tennis πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

  1. πίστη στο Cardio Tennis
  2. να «φαίνονται» ότι διδάσκουν κάτι που έχει σχέση με το fitness.
  3. αντίληψη και γνώση των όρων σχετικών με τη φυσική κατάσταση.
  4. γρήγορη τροφοδοσία.
  5. να παρακινούν τους μαθητές τους.

Οργάνωση , σημαίνει προγραμματισμός εκ των προτέρων. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα τμήμα μαθητών που προσπαθεί να παρακολουθήσει έναν δάσκαλο που δεν έχει ιδέα τι θα κάνει στο μάθημά του. Όταν ένας προπονητής ψάχνει για το τι ασκήσεις θα κάνει , όταν δεν υπάρχει ροή η φυσιολογική συνέχεια στις δραστηριότητες , όταν ο εξοπλισμός είναι ακατάλληλος , όταν οι δραστηριότητες δεν έχουν σημασία και καμιά σχέση με τις καταστάσεις του παιχνιδιού , κανένας δεν ωφελείται. Τέτοια μαθήματα είναι χάσιμο χρόνου για όλους και μπορούν πολύ εύκολα να αποφθεχθούν με έγκαιρο σχεδιασμό. Τα συστατικά ενός καλού μαθήματος Cardio Tennis συνοψίζονται στα παρακάτω :

  • προθέρμανση
  • κυρίως μέρος : προπόνηση Cardio (με ασκήσεις με καλάθι ή με ασκήσεις όπου οι μαθητές παίζουν μεταξύ τους)
  • αποθεραπεία


Η προθέρμανση πρέπει να αποτελεί το πολύ τα 10 πρώτα λεπτά κάθε μαθήματος. Αυτό το κομμάτι μπορεί να αποτελείται από γενική προθέρμανση , ασκήσεις δυναμικής προθέρμανσης και ελαφρές ανταλλαγές χτυπημάτων.
Το κυρίως μέρος (30-50 λεπτά) μπορεί να αποτελείται από ασκήσεις με τη χρησιμοποίηση του καλαθιού(drill based) ή/και ασκήσεις όπου οι μαθητές παίζουν μεταξύ τους(play based) , καθώς και ασκήσεις που πραγματοποιούνται στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου(sideline drills). Το μάθημα που χαρακτηρίζεται από ασκήσεις τροφοδοσίας με το καλάθι είναι θαυμάσιο για παίκτες όλων των επιπέδων ενώ ταυτόχρονα πολλοί μπορεί να προτιμούν να ασκούνται και όχι να συναγωνίζονται με άλλους. Το μάθημα που στηρίζεται στις ασκήσεις συναγωνισμού ή στις ασκήσεις εναλλαγών χτυπημάτων μεταξύ των μαθητών , δημιουργεί καταστάσεις συναγωνισμού/ανταγωνισμού και παιχνίδι με πόντους και είναι καλό να χρησιμοποιείται με μαθητές αντίστοιχου επιπέδου. Οι ασκήσεις που γίνονται στις sidelines μπορούν να περιλαμβάνουν σκάλα άσκησης (agility ladder) , σχοινάκι , ελαφρές πλυομετρικές και εμπόδια. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες. Ο σκοπός των ασκήσεων που γίνονται στις sidelines είναι να αναπτύξουν τη δύναμη και να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιούνται με μεγάλα τμήματα ή όταν γίνονται ασκήσεις που διαρκούν πολύ , έτσι ώστε όλοι να βρίσκονται σε κίνηση.
Η αποθεραπεία (5-10 λεπτά) μπορεί να αποτελείται από μια ήρεμη δραστηριότητα που θα μπορούσε να περιέχει και ασκήσεις ευλυγισίας.

Η ικανότητα της επικοινωνίας σε ένα κατάλληλο επίπεδο είναι ίσως η σφραγίδα ποιότητας ενός καλού προπονητή Cardio Tennis. Είναι άνευ σημασίας να ξέρει ο προπονητής πολλές ασκήσεις και δραστηριότητες αν δεν μπορεί να τις εξηγήσει σαφώς. Ο προπονητής του Cardio Tennis πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλες οι ασκήσεις και δραστηριότητες έχουν εξηγηθεί καλά και πιθανώς επιδειχθεί σε αργή ταχύτητα έτσι ώστε οι παίκτες να μπορέσουν να δουν ή και να καταλάβουν την άσκηση. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε το μάθημα να έχει ροή και να αποφθεχθεί η σύγχυση.
Ένας προπονητής για να είναι πραγματικά επιτυχημένος πρέπει να κατανοήσει πλήρως τους παίκτες του. Πρέπει να τους γνωρίσει όσο το δυνατόν τον καθέναν ξεχωριστά , αποκτώντας έτσι γνώση για το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης , για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους σε σχέση με το tennis και τη φυσική κατάσταση , καθώς και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα τμήμα Cardio Tennis. Είναι απαραίτητο για τους αθλούμενους να αισθάνονται ασφάλεια στο περιβάλλον που βρίσκονται και είναι χρέος του προπονητή να παρέχει τη σωστό περιβάλλον άσκησης . Με το να γνωρίζει ο προπονητής περισσότερα για τους παίκτες του , μπορεί να αναπτύξει μια βαθύτερη , πιο προσωπική σχέση μαζί τους και μπορεί να αναδείξει την πιο ανθρώπινη πλευρά του πέρα από την επαγγελματική .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε με πρωτότυπο τίτλο :
What makes a good Cardio Tennis coach?
by Feisal Hassan, USPTA Master Professional
ADVANTAGE USPTA MAGAZINE
JULY 2006
USPTA Master Professional Feisal Hassan is the director of tennis at the Regency Sport and Health Club in McLean, Va. He is also a member of the HEAD/Penn Racquet Sports national advisory board and speakers bureau, head tester for the USPTA Middle States Division, and a USPTA Specialist in Competitive Player Development.

http://addvantageuspta.com/default.aspx/act/newsletter.aspx/newsletterid/669/category/ADDvantage/MenuGroup/ADD-depts.htm

Last Updated on Friday, 13 June 2014 13:41
 
U.S. Professional Tennis Association  Tennis Europe  International Tennis Federation  Little Tennis USPTA  USTA  iCoach  Play & Stay 
LTA, British Tennis  The Bailey Method  U.S. Pro Tennis Shop  Advanced Coaching Education  Mental Edge International  Tennis Australia  Tennis 10s